Downloads en tutorials

Op deze pagina vind je alle software en lees je precies wat je moet doen om eduVPN te gebruiken.

Je kunt eduVPN instellen voor twee verschillende dingen: veilig internetten op openbare netwerken of toegang krijgen tot je afgeschermde diensten en programma's van je instelling, bijvoorbeeld een cijferprogramma. Hieronder wordt alleen uitgelegd hoe je je apparaat instelt voor de eerste situatie. Wil je eduVPN gebruiken voor de tweede situatie? Volg dan de instructies van je instelling of neem contact op met de ICT-helpdesk.

 

eduVPN voor iOS

  • Om eduVPN op je iPhone of iPad te gebruiken, installeer je de app Let's Connect! VPN (Let's Connect! is het open source moederproject van eduVPN).
  • Voeg een provider toe en vul bij de url 'nl.eduvpn.org' in of volg de instructies die je van je instelling hebt ontvangen.
  • Waarschijnlijk verschijnt er nu een pop-up met toestemming om eduvpn.org te openen. Klik op 'Ga door'.
  • Kies jouw instelling.
  • Log in met de gegevens die je van je organisatie hebt gekregen (je instellingsaccount) en die je ook gebruikt om in te loggen op andere diensten. Meestal hebben ze de vorm 'jan.jansen@universiteitveelhuizen.nl'.
  • Geef toestemming aan de app om je VPN-configuraties te beheren door op 'Toestaan' te klikken.
  • De website stuurt informatie terug naar de eduVPN-app. In de app kies je nu het land via welke je de verbinding wilt laten lopen.
  • De app vraagt nu waar hij de gegevens mee moet openen. Kies voor 'Kopieer naar Let's Connect! VPN' (mogelijk moet je hiervoor naar rechts scrollen).
  • Nu wordt de Let's Connect! VPN-app geopend, waarin het zojuist aangemaakte profiel klaarstaat.
  • Het verbinden duurt een paar seconden. Daarna zie je bovenin de statusbalk een blokje met 'VPN' staan. Je hebt nu een versleutelde verbinding.

˄

 

eduVPN voor Windows, Android en macOS

1. Download en installeer de software:
2. Als je het programma of de app voor het eerst opent, moet je een profiel laten aanmaken. Je wordt hiervoor automatisch doorgestuurd naar je browser. Kies jouw instelling en log in met de gegevens die je van je organisatie hebt gekregen (je instellingsaccount) en die je ook gebruikt om in te loggen op andere diensten. Meestal hebben ze de vorm 'jan.jansen@universiteitveelhuizen.nl'.
3. In het volgende scherm moet je (vanuit je account) toestemming geven dat het programma eduVPN (de software op je computer) gebruik mag maken van je profiel. Ga hiermee akkoord. De website stuurt nu informatie terug naar de eduVPN-software. Mogelijk moet je hier apart toestemming voor geven.
4. Je kunt nu kiezen via welke locatie je jouw verbinding wilt laten lopen. Als je geen specifieke voorkeur hebt (bijvoorbeeld om geoblocking te omzeilen), maakt het niet uit welke locatie je kiest. Kies een land uit het dropdownmenu en klik daarna op een plaats in dat land. De meeste landen hebben voorlopig nog maar 1 plaats ter beschikking.
5. eduVPN maakt nu verbinding. Zodra dit succesvol is afgerond, verschijnt er een groen symbooltje.

˄

 

Andere besturingssystemen

Als je eduVPN wilt gebruiken op een besturingssysteem waar we geen software voor aanbieden, installeer dan OpenVPN en laad handmatig een configuratiebestand in. Gebruik je eduVPN om buiten je instellingsnetwerk toegang te krijgen tot afgeschermde diensten (institute access), informeer dan bij je ICT-helpdesk hoe je aan het configuratiebestand komt. Voor alle andere gevallen (secure internet), kun je het configuratiebestand downloaden van https://nl.eduvpn.org/.

Let op: zonder de eduVPN-software mis je wel enkele functies. Zo zul je handmatig een nieuw configuratiebestand moeten downloaden als het oude verloopt (dat gebeurt momenteel jaarlijks).

˄

Laatste wijziging op 15 mrt 2019