Downloads en tutorials

Op deze pagina vind je alle software en lees je precies wat je moet doen om eduVPN te gebruiken.

Je kunt eduVPN instellen voor twee verschillende dingen: veilig internetten op openbare netwerken of toegang krijgen tot je afgeschermde diensten en programma's van je instelling, bijvoorbeeld een cijferprogramma. Hieronder wordt alleen uitgelegd hoe je je apparaat instelt voor de eerste situatie. Wil je eduVPN gebruiken voor de tweede situatie? Volg dan de instructies van je instelling of neem contact op met de ICT-helpdesk.
 

eduVPN voor Windows, Android en macOS

1. Download en installeer de software:
2. Als je het programma of de app voor het eerst opent, moet je een profiel laten aanmaken. Je wordt hiervoor automatisch doorgestuurd naar je browser. Kies jouw instelling en log in met de gegevens die je van je organisatie hebt gekregen (je instellingsaccount) en die je ook gebruikt om in te loggen op andere diensten. Meestal hebben ze de vorm 'jan.jansen@universiteitveelhuizen.nl'.
3. In het volgende scherm moet je (vanuit je account) toestemming geven dat het programma eduVPN (de software op je computer) gebruik mag maken van je profiel. Ga hiermee akkoord. De website stuurt nu informatie terug naar de eduVPN-software. Mogelijk moet je hier apart toestemming voor geven.
4. Je kunt nu kiezen via welke locatie je jouw verbinding wilt laten lopen. Als je geen specifieke voorkeur hebt (bijvoorbeeld om geoblocking te omzeilen), maakt het niet uit welke locatie je kiest. Kies een land uit het dropdownmenu en klik daarna op een plaats in dat land. De meeste landen hebben voorlopig nog maar 1 plaats ter beschikking.
5. eduVPN maakt nu verbinding. Zodra dit succesvol is afgerond, verschijnt er een groen symbooltje.

˄
 

eduVPN voor iOS

 
 • Om eduVPN op je iPhone of iPad te gebruiken, installeer je de app OpenVPN Connect via de appstore. Je hoeft de app nog niet te openen.
 
 • Je moet eerst een profiel laten aanmaken via de website van eduVPN. Daarvoor download je de app eduVPN client via de appstore.
 
 • Open de eduVPN-app. Klik op de optie 'Verbind veilig met het internet, bijvoorbeeld bij het gebruik van publiek WiFi' (wil je gebruikmaken van de andere mogelijkheden, volg dan de instructies van je instelling).
 
 • Kies voor Nederland.
 
 • Waarschijnlijk verschijnt er nu een pop-up met toestemming om eduvpn.org te openen. Klik op 'Ga door'.
 
 • Kies jouw instelling.
 
 • Log in met de gegevens die je van je organisatie hebt gekregen (je instellingsaccount) en die je ook gebruikt om in te loggen op andere diensten. Meestal hebben ze de vorm 'jan.jansen@universiteitveelhuizen.nl'.
 
 • Geef toestemming aan de app om je VPN-configuraties te beheren door op 'Toestaan' te klikken.
 
 • De website stuurt informatie terug naar de eduVPN-app. In de app kies je nu het land via welke je de verbinding wilt laten lopen.
 
 • De app vraagt nu waar hij de gegevens mee moet openen. Kies voor 'Kopieer naar OpenVPN' (mogelijk moet je hiervoor naar rechts scrollen).
 
 • Nu wordt de OpenVPN-app geopend, waarin het zojuist aangemaakte profiel klaarstaat. Importeer het profiel door op het groene plusje te klikken. Je krijgt nu waarschijnlijk enkele waarschuwingen. Geef toestemming voor het toevoegen en bevestig met je pincode, vingerafdruk of gezichtsscan als daarom wordt gevraagd.
 
 • Klik op het schuifje om de VPN-verbinding te starten. Mogelijk moet je hier de eerste keer ook toestemming voor geven. Het verbinden duurt een paar seconden. Daarna zie je bovenin de statusbalk een blokje met 'VPN' staan. Je hebt nu een versleutelde verbinding.

˄

Andere platforms

Voor andere platforms ontwikkelen we momenteel geen specifieke software. Maar ook daarop kun je meestal wel gebruikmaken van eduVPN. Download daarvoor de beschikbare OpenVPN-client en installeer deze.

Er zijn 2 varianten van eduVPN: veilig surfen op het internet (Secure Internet) & toegang tot het instellingsnetwerk (Institute Access).

 • Voor Secure Internet ga je naar https://nl.eduvpn.org/ en log je in met de gegevens van je instellingsaccount.
 • Voor Institute Access ga je naar een webadres als http://jouwinstelling.eduvpn.nl. Informeer bij je helpdesk naar het exacte adres.

Maak via het eduVPN-portal een configuratiebestand aan. Daarmee kun je in OpenVPN een verbinding starten.

˄

Laatste wijziging op 10 jul 2018